Les nostres actuacions

El nostre grup de reconstrucció realitza diverses escenificacions.

Intercanvi comercial entre ibers i fenicis

Com es realitzaven els intercanvis comercials entre ibers i fenicis?

La mar Mediterrània és i ha estat al llarg de la nostra Història el pont que ha permès relacionar-se als diferents pobles i cultures que hi conviuen a les seves ribes. Fa 2500 anys, en el període pre-romà, el poble dels ibers s’estenia per l’extrem occidental de la mar Mediterrània i ocupava la façana marítima de la Península Ibèrica. En aquells temps, les activitats comercials eren molt intenses. Hi havia dues grans potències econòmiques i polítiques que competien per controlar aquest comerç, com eren els grecs i els fenicis o púnics; amb aquest objectiu van fundar ciutats colonials d’un extrem a l’altre de la Mediterrània (les mítiques Gadir, Cartago, Massalia, Emporion, etc.) i van establir forts vincles mercantils amb les diverses ètnies i cultures indígenes, com en el cas dels ibers de les nostres costes.

A aquesta actuació veureu com es desenvolupa l’intercanvi comercial entre ibers i fenicis.

Ritual d’incineració d’un cabdill ibèric

Com era el món fuenerari ibèric?

A la nostra actuació veureu els rituals que s’honoraran al cabdill de la ciutadella ibèrica que ha mort en combat contra els romans.  La comitiva fúnebre la composen la seva vidua, el fill del difunt i un sacerdot, seguits per parents, amics i les planyideres. El seu cos, després de la vetlla, és transportat a la necròpoli propera al poblat. L’esperarà la pira funerària on es desenvoluparà el ritual d’incineració.

Les desigualtats socials a l’època ibèrica

Com vivien els ibers rics i els ibers pobres?

En el període pre-romà, ara fa 2500 anys, el poble dels ibers ocupava la franja oriental de la Península Ibèrica. Es tracta d’una cultura mediterrània que en aquests moments presenta un alt nivell de desenvolupament en tots els àmbits: social, econòmic i cultural. Com tots els pobles més avançats d’aquest període l’estructura social dels ibers es caracteritza per l’existència de fortes desigualtats internes. Els graons inferiors d’aquesta jerarquia social l’ocupen una gran majoria de població destinada a tasques productives bàsiques, és a dir, pagesos i ramaders.

L’actuació consta de dos espais: una casa rica i una de pobra on l’espectador podrà veure quines diferències socials existien en el món ibèric.

 

Podéu veure alguns vídeos d’aquestes actuacions a la secció Videoteca.